Alles wat je moet weten over neuromarketing
Misschien heb je op deze blog geklikt omdat je dacht: ‘uuuh wat-marketing?’. Of misschien weet je wel wat het inhoudt, maar wil je graag weten: ‘Wat moet ik er eigenlijk mee?’. Op beide vragen geven wij jou het antwoord! Dus lees snel verder en laat je beïnvloeden door onze tips en tricks met deze neuromarketingtechnieken. Alles wat je moet weten over neuromarketing lees je hier.
Uh wat-marketing?
Neu-ro-mar-ke-ting. Ja, een hele mond vol. Even een korte uitleg: met neuromarketing duik je in het brein van jouw consument. Oorspronkelijk werd neuromarketing gezien als onderzoek doen naar breinreacties op marketinguitingen. Tegenwoordig zien we dat de term ook wordt gebruikt voor de toepassing van de inzichten op marketinguitingen. Met deze inzichten kan je jouw marketing nog effectiever maken. Ik hoor je denken: ‘Hoe doe ik dat dan precies?’. Nou, dagelijks maken wij wel een paar miljoen keuzes. 95% van deze keuzes maken wij gelukkig met ons onderbewuste. Door met jouw bedrijf in te spelen op dit onbewuste gedrag kun je invloed uitoefenen en sturing geven aan het gedrag bij jouw potentiele doelgroep. Heb ik je nu nieuwsgierig gemaakt om verder te lezen?
Onbewuste influencer
Heb je een webshop? Dan kun je met verschillende neuromarketingtechnieken het klik- en koopgedrag van je bezoekers beïnvloeden die de aankoop kunnen stimuleren. De consument van tegenwoordig is niet gevoelig voor die algemene ‘verkooptrucjes’. Ze worden hier dagelijks mee doodgegooid en zijn hier heel allergisch voor geworden. Het is key om de minder bekende technieken toe te passen op een subtiele manier. Door dit te doen op een realistische en geloofwaardige manier kun je eenvoudig jouw online omzet verhogen. Misschien heb je wel eens gehoord van de beïnvloedingstechnieken van Cialdini, heel effectief maar ook zeer bekende technieken. In deze blog geef ik je vijf voorbeelden van minder bekende, meer hele effectieve, neuromarketingtechnieken die jou helpen het gedrag van je bezoeker te beïnvloeden:
1.Looking good
Het Esthetische-Usability-effect: mooie en aantrekkelijke dingen werken beter. Neurowetenschappers hebben onderzocht dat mooie en aantrekkelijke dingen veel beter werken en je positieve aandacht trekken dan iets met een onaantrekkelijke uitstraling. Onbewust wijzen wij ook positieve eigenschappen toe aan iets wat we mooi vinden, ook wel het Halo-effect genoemd. Een mooie website verhoogt de betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en aantrekkingskracht voor je bezoeker. Zorg er dus voor dat jouw website tot in de puntjes verzorgd is.
2.Less is more
Ik vertelde je al dat we heel veel keuzes op een dag moeten maken, met het minder-is-beter-effect maak jij het een stuk makkelijker voor je consument. Ons brein wil graag gaan voor gemak. Het maken van een keuze uit een klein aantal opties is veel makkelijker dan als we moeten kiezen uit een heel breed assortiment. FOMO kent iedereen tegenwoordig wel, maar FOBO (Fear Of Better Options) is nog relatief nieuw. Wanneer er te veel aanbod is kan een klant de angst hebben dat hij de verkeerde keuze maakt. Alle opties zijn niet te overzien dus moeilijk met elkaar te vergelijken. De angst dat er een betere optie ergens anders zou kunnen zijn, is groot. Zorgt dat je niet te veel keuzes hebt, als dit niet anders kan, zorg dan dat mensen kunnen filteren. Dit helpt jouw bezoekers om overzicht te houden en voorkomt keuzestress.
3.Het Afleidingseffect
Het afleidingseffect, of Decoy-effect, gaat over het veranderen van voorkeuren bij een persoon wanneer een optie beschikbaar is die asymmetrisch domineert. Oke, misschien is hier iets meer uitleg voor nodig. Stel je voor: je staat bij de bioscoop beslist toch maar voor die grote popcorn te
gaat. Ja, die scheelt ook maar €1,- met de middel, je bent wel gek als je het niet doet, toch? Nee, dit is het afleidingseffect. Je wordt verleid om voor een duurdere optie te kiezen. Door een afleiding aan te bieden die niet in verhouding is tot de andere geboden opties, wordt de duurdere optie opeens interessanter. Dit kan je zelf ook proberen bij jouw webshop. Je hebt twee producten, voeg nu eens een duurdere, maar minder relevante, optie toe. Je zult zien dat je nu de kans vergoot dat de consument wordt gestuurd naar het product wat je wél wilt verkopen.
4.Picture perfect
Wij onthouden informatie beter als we het in beeld zien, dan als we het in tekst lezen. Dit heet het Picture Superiority Effect. Combineer op je website teksten met beelden die elkaar versterken. Laat zien wie je bent en wat je doet en speel in op het gevoel van je bezoekers. Onze hersenen onthouden beeld veel beter dan woorden, we zijn namelijk visueel ingesteld. De foto onthouden mensen, de tekst vergeten ze weer. Zorg er daarom voor dat je opvalt met je visuele content.