fbpx

Gratis in Google Shopping dit jaar?

30 april 2020
30 april 2020 Humprey Fridt

Gratis in Google Shopping dit jaar?

Google voert nieuwe feature door

Op 21 april 2020 kondigde Bill Ready, President Commerce bij Google, op het Google Blog aan dat Google haar Shopping dienst gratis zal gaan aanbieden aan retailers. Dit is natuurlijk een mooie stap ook in deze tijden van Corona. Let wel op, betalen voor Shopping campagnes zal niet verdwijnen. Het platform wordt uitgebreid van Google Shopping. Het wordt namelijk ook mogelijk voor niet- adverteerders om zichtbaar te zijn op het shopping platform. Hoe het precies werkt, de voorwaarden en meer lichten wij hieronder uit!

Gratis zichtbaar in Google Shopping. Maar waar zichtbaar?

Hoewel veel mensen het speciale Shopping tabje niet eens kennen. Is het binnen de zoekmachine al een aantal jaar mogelijk om naar het ‘Shopping’ tabje te gaan:

De shopping tab binnen de zoekmachine van Google

In dit tabje op Google kunnen consumenten een vergelijking maken van producten van webshops inclusief productinformatie via een feed. Deze feed hebben webshops geüpload in het Google Merchant Center geüpload en hierop campagnes aangezet via Google Ads. Binnenkort zal Google dus dit Shopping tabje gaan gebruiken om organische Shopping resultaten te tonen. Zoals zijn hebben aangegeven zullen boven- en onderaan de pagina nog adverteerders vertoond worden, maar de resultaten daartussen zullen organische resultaten zijn. Vooralsnog kiest Google ervoor om organische Shopping resultaten alleen in het Shopping tabje te tonen.

Hoe kan je zichtbaar worden binnen de organische resultaten in Shopping?
Het is geen eis om ook betaalde Shopping advertenties in te zetten. Google biedt de mogelijk om gratis Shopping advertenties in te zetten aan iedereen die een webshop bezit. Het enige wat hiervoor gedaan dient te worden is de productdatabase uploaden naar het Google Merchant Center. Let er wel op dat alle productinformatie voldoet aan de voorwaarden van Google.

Google Shopping eerst gratis in de USA

Google kondigde aan dat deze feature pas eind april 2020 in de USA uitgezet gaat worden. Voor het einde van 2020 zal deze feature ook in de rest van de wereld uitgerold worden. Exacte datum weten wij helaas ook nog niet!

Waarom Google?

Uitbreiden op deze manier is natuurlijk vooral in het belang van Google zelf. Hoewel het natuurlijk speculeren is zijn er wat mij betreft een aantal redenen waarop Google hier (op lange termijn) van kan profiteren:

Stap naar adverteren is makkelijker

Voor de kleinere retailer is het mogelijk om mee te varen op de mogelijkheden van Google Shopping. Wat ongetwijfeld gaat gebeuren is dat ook de kleinere bedrijven zien dat Google Shopping voor extra omzet kan zorgen. Wanneer zij er meer uit willen halen kan er natuurlijk geadverteerd worden in Google Shopping!

Blijft deze feature van Google Shopping gratis?

Hoewel Google deze uitbreiding momenteel nog gratis aanbiedt, sluiten wij niet uit dat op langere termijn ook hier een vorm van commissie gehanteerd gaat worden (in ieder geval voor de ‘organische resultaten’). Ook Amazon en Bol werken op deze manier.

Wij als Creative Dutch houden de ontwikkelingen goed in de gaten en zullen wij direct een update uitbrengen wanneer het ook in Nederland mogelijk is om gebruik te maken van organische Google Shopping resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Zo bereik je ons.

Stap bij ons binnen of kom in contact!
De koffie staat klaar en brainstormen kost niks!

Leuk om je te ontmoeten

We nodigen je graag uit op ons kantoor in Hengelo (voorheen bureau Fons Nijland) voor een kennismaking en brainstormsessie.

Waar kunnen we je mee helpen?

Jij vertelt wat je wil bereiken en wij helpen je daar bij, of we nemen het volledig voor onze rekening, net wat bij jouw vraag past.

Laten we er voor gaan

Hebben we een klik? Dan werken we de besproken plannen uit in een duidelijke offerte zodat je precies weet wat je van ons kunt verwachten.

BEL: +31 (0)74 234 06 06

info@creative-dutch.nl
Contact